Hur ser en barnvänlig gata ut? Hur vill barn och unga att staden ska se ut om de får vara med och bestämma? Kan barn och unga vara med och bestämma i stadsplaneringsprocesser? Ska de vara med och bestämma?
Det här är några av de frågor som Gatulabba arbetat med sedan 2021. Projektet finansieras av Allmänna arvsfonden och har som övergripande mål att öka barns rörelsefrihet samtidigt som vi tar fram metoder för att bättre inkludera barn i stadsplaneringsprocesser.
Barnvänlig stadsplanering
Barnvänlig stadsplanering är en föränderlig uppsättning idéer om att forma gator, parker, torg och andra offentliga utrymmen så att barn får plats som aktiva agenter och därmed blir synliga i stadslivet. Det vi vet är att när vi skapar en bättre stad för barn så skapar vi en bättre stad för alla. Gator som är designade med barns och deras vårdnadshavares behov i åtanke, är bättre och tryggare för alla som använder dem.
Processen
Under ett halvår undersöker Gatulabba tillsammans med barn och ungdomar om det finns sätt att involvera dem på ett mer meningsfullt och hållbart sätt i stadsutveckling. Vi lägger stor vikt vid att deltagarna ska känna att det är meningsfullt att vara med i processen och att involveringsprocesserna vi genomför har förmåga att göra avtryck Hela processen tar ett halvår att genomföra; det tar alltså tid, men det är det värt. Då hinner barnen få en designpitch och ges möjlighet att arbeta med den. Vi undersöker platsen från alla möjliga vinklar och alla har möjlighet att förstå uppgiften och tänka igenom sina idéer. Barnen och ungdomarna ges då också tid att utforska, idéutveckla och bygga sina egna versioner av barnvänliga gator.
Konceptet handlar inte bara om att vi visionerar, utan en stor del av tiden går åt till att vi handgripligen prototypar barnens olika design i skala 1:1. Som en avslutande del av processen bjuder vi in allmänheten, tjänstemän och politiker att ta del av prototyperna under en gatufest.
Metodik
Gatulabbas metodik är en blandning av de erfarenheter som vi fått under projektets gång kombinerat med den kunskap Växtvärket har kring att arbeta samskapande tillsammans med barn och unga de senaste 15 åren. Samtidigt har vi naturligtvis tagit till oss och inspireras av andra verksamma inom området.
Vi förespråkar vikten av förstahandsupplevelsen för att processen ska bli så bra som möjligt. Det innebär att du som leder samskapandet är med och lyssnar på de idéer och tankar som kommer fram- att du lyssnar mellan raderna på vad som verkligen ges uttryck för.
Gatulabba har mynnat ut i en metodbank: gatulabba.se som är öppen och gratis för alla.
Ska du som landskapsarkitekt, kommuntjänsteman eller annat jobba involverande med barn i stadsplaneringsprojekt så hittar du inspiration, metoder och förslag på upplägg för medskapande workshops tillsammans med barn och unga. Du hittar den här.
Projektet har genomförts i två områden i Malmö: det första året i Sofielund och det andra året i Lorensborg, i Malmö. Under år 3 jobbar vi för att sprida projektet nationellt genom föreläsningar och workshops. Det första året genomfördes 2021 och finns skildrat i SVTs Uppdrag Framtid.